Hoera, online kookboek Mosterdgeel is nu ook geschikt voor mobiele telefoons! 🎉

Sushi

Zelf sushi maken is helemaal niet moeilijk! In deze uitgebreide handleiding leg ik uit hoe je zelf drie soorten sushi maakt: nigiri sushi, hosomaki sushi en uramaki sushi. Hier kan je ook inspiratie op doen als je op zoek bent naar verschillende toppings voor sushi. Ook als je enkele geschikte bijgerechten zoekt, heb je misschien iets aan dit recept.

Verschillende soorten sushi: nigiri, hosomaki, uramaki

Thuis sushi maken is niet moeilijk, en het kan een goed alternatief zijn voor (dure) sushi-restaurants. Meestal ben ik voor sushi-ingrediënten voor twee personen maximaal 12 euro kwijt. Een goed alternatief voor het bezoeken van een duur sushi-restaurant dus! De beste manier om het te leren is door het de eerste keer samen met iemand anders te maken. Meestal trek ik er een hele middag voor uit, met een fles droge witte wijn en een goede vriendin. We staan dan een paar uur lang giechelend in de keuken en eten stiekem alle gerookte zalm van te voren al op.

Tegenwoordig verkoopt de gemiddelde supermarkt de benodigdheden voor sushi. Je hoeft al lang niet meer naar de toko in de stad. Toch is het leuker en goedkoper om dat wel te doen: vaak ben je 3x zo duur uit als je naar de supermarkt gaat. Daarnaast kom je in een toko gegarandeerd nog meer interessante soorten voedsel tegen.

Laat niemand je wijsmaken dat je als nederlander een kant-en-klaar-pakket nodig hebt om sushi te maken. Er zijn veel soorten sushi-seasoning op de markt, maar dit is slechts een mengsel van zout, suiker, rijstazijn en smaakversterkers.

Drie soorten sushi

Recept: Zelf sushi maken

Boodschappen

Voor de sushi-rijst

Inhoud van de rolletjes

Garnering

Keukengerei

Bereidingswijze

Het wassen en koken van de rijst

Je hebt 100 tot 200 gram (ongekookte) rijst per persoon nodig. De rijst moet gewassen worden voordat je hem kan koken. Doe de rijst in een bak, vul deze met koud water en spoel de rijst tot het water helder blijft. Het kan zijn dat je een aantal keer het water moet verversen.

Op de verpakking van de rijst staat meestal aangegeven wat een goede hoeveelheid water is om sushi in te koken. Als je de informatie niet kan vinden, geen probleem: ga uit van 350 ml water voor elke 200 gram sushi.

De rijst hoeft maar 10 minuutjes op lage temperatuur te koken. Het is belangrijk dat je erbij blijft staat om te roeren en te zorgen dat de rijst niet aanbrandt.

Aanmaken en vullen

Vervolgens komt het moeilijkste: wachten tot de rijst is afgekoeld. Gelukkig heb je in de tussentijd genoeg te doen.

Neem om te beginnen alle ingredienten waarmee je de rollen wilt gaan vullen en snijd deze in mooie reepjes van 5 mm breed. Als je reepjes ei in je sushi wilt, is dit het moment om een dikke omelet te bakken in een kleine koekepan. Voor de sushi nigiri heb je geen reepjes nodig, maar dikke, brede plakken zalm, tonijn en ei.

Daarna kan je de rijst kruiden. Ik maak 200 gram rijst aan met twee eetlepels rijstazijn, een eetlepel suiker en flink wat zout. Je kunt het natuurlijk doen op de manier die jij het lekkerst vind.

Als de rijst niet meer warm aanvoelt, kan je beginnen met het maken van rolletjes. Als je te vroeg begint met het vullen van de vellen zeewier, dan zal het zeewier scheuren of barsten door de hitte van de rijst.

Rollen en snijden

Ik ben van mening dat het bekijken van een filmpje duidelijker is dan het lezen van mijn uitleg. Gelukkig zijn er op het internet genoeg bronnen te vinden. Hier is een filmpje met nederlandse tekst en uitleg:

Ik ben benieuwd naar jouw favoriete soorten sushi en vulling, en ik zou het helemaal gaaf vinden als je me een foto stuurt van je culinaire creaties. Geniet ervan.


decorative figure