Comfortfood met crunch. Deze stamppot heeft flink veel pit van de rode peper, en dankzij de paksoi is het nog gezond ook. Het is tevens fusion cooking ten top: boerenkoolstamppot meets wok met hete kip. Enjoy!
- Voor omnivoren. Als je de kip vervangt door een vegetarisch of veganistisch equivalent, zoals kipstuckjes of tofu, is dit recept ook geschikt voor veganisten en vegetariërs.
- Voor ongeveer 3 personen
- Bron: Paksoistamppot van PP, en dit recept van de Allerhande
Boodschappen
- 800 gram kruimige aardappelen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 rode peper
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 eetlepel agavesiroop (honing of ahornsiroop werkt ook)
- 350 gram kipdijfilet
- 2 struiken paksoi
- 2 el zonnebloemolie
- 200 ml kokosmelk
- 1 el sesamzaad
Keukengerei
- 1 grote kookpan voor de aardappels
- 1 koekenpan voor de kip
- grote kom om de kip in te marineren
- snijplank en koksmes
- stamppotstamper
Bereidingswijze
- Snijd de aardappelen in grote stukken. Kook ze in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar.
- Snijd de kipdijfilet in blokjes. Snipper de ui en snijd de knoflook en rode peper fijn.
- Maak de marinade: meng in een kom de sojasaus, ketjap manis, agavesiroop, ui, en knoflook. Voeg de kipdijfilet toe en schep om in de marinade. Laat dit een paar minuten staan.
- Maak de paksoi schoon. Verwijder de stronk (de onderste 2 cm), en snijd ‘m in reepjes.
- Verhit de olie in een koekenpan. Haal de kip uit de marinade (bewaar de marinade) en bak deze 4-5 minuten tot ze goed gaar en goudbruin zijn. Voeg de marinade toe en verwarm alles nog 1 minuut.
- Giet de aardappelen af en stamp met de kokosmelk tot een smeuïge puree. Schep de rode peper en paksoi erdoor en warm alles op laag vuur nog even door.
- Schep de gebakken kip met saus door de stamppot. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer het gerecht bestrooid met sesamzaad, gebakken uitjes, en extra ketjap naar smaak.