Epische restjesnasi
Voor 4 personen. Voor omnivoren. Bron: https://indo-kitchen.nl/recepten/hoofdgerechten/nasi-goreng/
Ingredienten:
Voor de boemboe
- 4 tenen knoflook
- 4 sjalotjes
- 2 rode pepertjes
- 1-1,5 tl trassi
- 1 el arachide- of pinda-olie
- 3 el water
- 0,5 el ongemalen zeezoutkorrels
Voor de nasi
- 200gr ongekookte* (bruine) rijst
- 150gr spruitjes
- 1 paprika
- 1 winterpeen
- 2 lente-uien
- 2 varkenssaucijs
- 1 el arachide- of pinda-olie
- scheut ketjap manis
- snufjes zout en peper
- eieren (1 per persoon, optioneel)
Benodigdheden:
- mes
- snijplank
- keukenmachine of vijzel
- koekenpan
- wok of braadpan
- losse bakjes of schaaltjes voor de gesneden groenten
Bereidingswijze:
Vooraf
- Kook de rijst volgens de kookinstructies.
- Laat de rijst volledig afkoelen en schep deze goed door.
Boemboe
- Snijd de rode pepers (zonder kop, met zaadlijsten), de tenen knoflook en de sjalotjes in niet al te kleine blokjes.
- Gooi deze gesneden ingrediƫnten tezamen met de trassi, olie, water en zeezoutkorrels in de keukenmachine of vijzel.
- Vermaal deze ingrediƫnten in de keukenmachine of vijzel totdat het geheel een soort pasta is geworden
- (optioneel: haal de boemboe uit de keukenmachine of vijzel in een apart bakje zodat deze later gemakkelijk gebruikt kan worden)
Saucijs
- Bereid de varkenssaucijs in een koekenpan rondom bruin, en laat deze gaar worden. Als je dat laatste op een laag vuurtje doet kan je tegelijkertijd de rest van de ingrediƫnten gaan snijden. We gebruiken het kookvet later om de spruitjes nog in aan te bakken.
Nasi-voorbereiding
- Snijd de winterpeen in minuscule blokjes (brunoise voor de kenners. Voor dit recept is het voldoende om de winterpeen (al dan niet geschild) in stukken van ongeveer 4-5 cm te snijden, vervolgens elk stuk in gelijke dunne reepjes te snijden, daarna elk reepje weer in gelijke dunne reepjes te snijden. Je krijgt dan veel 4-5 cm lange reepjes (de reepjes die uiteindelijk vierkant van vorm zijn, wordt ook wel julienne genoemd, maar we gebruiken hier ook de rondingen van de winterpeen). Tot slot snijd je de reepjes haaks door zodat er miniscule blokjes ontstaan).
- Maak de spruitjes schoon en snijd ze door de helft. Snijd beide helften vervolgens in vier.
- Maak de lente-ui schoon en snij er dunne ringen van.
- Maak de paprika schoon en snij er blokjes van.
Spruitjes
- Haal de varkenssaucijs uit de koekenpan en leg aan de kant om af te koelen.
- Bak de gesneden spruitjes op medium-hoog vuur in het kookvet van de saucijs met een snuf (versgemalen) zout. Proef na een paar minuten bakken of ze al wat zachter zijn geworden maar nog wel een goede bite hebben.
- Haal de gebakken spruitjes uit de pan en leg ze apart.
- Snijd de bereide varkenssaucijs in schijfjes van ongeveer 1 cm dik en snijd deze vervolgens in vieren.
Nasi-bereiding
- Verhit de wok of braadpan op hoog vuur en wanneer deze goed heet is, voeg 1 el olie toe.
- Voeg de boemboe toe aan de wok of braadpan en blijf op hoog vuur voor ongeveer 3 minuten de boemboe constant roeren.
- Voeg vervolgens in kleine hoeveelheden rijst toe en blijf roeren totdat alle rijst is toegevoegd.
- Bak dit geheel nog zo'n 4 minuten door op hoog vuur met een wok (of op middel-hoog vuur met een braadpan) en blijf roeren.
- Voeg de winterpeen, spruitjes, paprika, de varkenssaucijs, de helft van de lente-ui, en een scheut ketjap manis toe en blijf roeren totdat alle ingrediƫnten op temperatuur zijn.
- Voeg naar smaak nog zout en peper toe.
- Serveer de nasi en gebruik de andere helft van de lente-ui als topping.
Voor erbij
- Bak de eieren in een vorm naar keuze.
- Serveer als topping op de nasi.