Erwtensoep
Snert zoals het bedoeld is, 100% zelfgemaakt met verse groenten, spek en rookworst!
- Voor 4 personen.
- Als je het vlees eruit laat, is deze soep geschikt voor vegetariërs en veganisten. Gebruik dan wel vegetarische bouillon in plaats van water.
Boodschappen
- 1/4 knolselderij
- 1 prei
- 300 gram spliterwten
- 1 laurierblaadje
- 1-2 takjes selderij (optioneel)
- 1 winterpeen
- 200 gram spekjes (optioneel)
- 1 rookworst (optioneel)
- 1 ui
- 1,5-2 liter water
Keukengerei
- Koksmes, snijplank
- Grote pan met dikke bodem voor de soep
- Kleine pan voor het opwarmen van de rookworst
- Roer-instrument
Bereidingswijze
- Was de groenten en maak ze schoon. Snipper de ui en de selderij. Snijd de prei in ringetjes en de knolselderij en wortel in blokjes van 1-2 cm.
- Bak de spekblokjes in een pan met dikke bodem. Laat het vet van de spekjes een beetje uitsmelten. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Voeg ten slotte de preiringetjes doe en bak deze ook een paar minuten mee.
- Voeg het water, de spliterwten, de knolselderij, de wortel, de selderij en het laurierblaadje toe aan de pan. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de groenten zacht zijn. De spliterwten hebben 45 minuten tot een uur nodig om gaar te worden.
- Verwijder het laurierblaadje uit de pan.
- Verwarm de rookworst 15 minuten in bijna-kokend water. Snijd deze daarna in plakken, en voeg toe aan de erwtensoep.