Deze brownies zijn zoals ik mijn chocolade het liefst heb: stoer en pittig door de bittere cacao en de rode peper. Ik maak ze alleen voor speciale gelegenheden, en ze smaken het best wanneer ze gedeeld worden met anderen en opgegeten worden in goed gezelschap. Zeer geschikt voor vrijdagmiddagen in de studentenkantine’s van de universiteit.

  • Voor één cakevorm aan brownies
  • Ook geschikt voor vegetariërs.

Boodschappen

  • 1 sinaasapppel (biologisch is het best, omdat je de schil ook gebruikt)
  • twee theelepels vers gemalen chilipeper
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 80 gram bloem
  • 60 gram cacao (ongezoet!)
  • 150 gram boter
  • 125 gram pure chocolade (fairtrade!)
  • zout, peper

Keukengerei

  • Oven
  • Cakevorm
  • Garde
  • Rasp
  • Kommetjes om de boter en chocolade au-bain-marie in te smelten.
  • Scherp mes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verwarm de boter en de pure chocolade au bain marie en roer goed, tot er een romige massa ontstaat. Hiervoor vul ik de gootsteen met een laagje heet water en smelt de boter en chocola in twee aparte (dunne plastic) bakjes; de chocolade duurt langer om te smelten dan de boter, dus de laatste kan eerder uit het heetwaterbad.
    Als je haast hebt, kan je het smelten van de boter en de chocolade ook in de magnetron doen. Dan moet je oppassen dat de boter niet te waterig wordt: het is beter te kiezen voor een hoge stand en korte tijd dan andersom. Denk er ook aan dat chocolade als het warm wordt niet van vorm verandert tot je het doorroert. Het zal dus lijken alsof de chocolade nog niet gesmolten is, tot je het omschept met een lepel.
  3. Klop vervolgens de eieren met de suiker met een garde of mixer en voeg dit bij het botermengsel.
  4. Voeg de cacao, bloem en peper en zout bij het mengsel en roer dit voorzichtig door. 
  5. Rasp de schil van de sinaasappel naar smaak en voeg de schil bij het mengsel. Snijd vervolgens de sinaasappel doormidden en knijp nog wat sinaasappelsap bij het beslag voor de smaak. De schil van de sinaasappel is wat bitter, dus je wilt niet teveel schil toevoegen tenzij je van een overheersende sinaasappelsmaak houdt. 
  6. Voeg tenslotte naar smaak (blijf proeven!) chilipeper toe.
  7. Doe het beslag in een ingevette ovenschaal en zet deze 35 minuten in de voorverwarmde oven.