Comfortfood voor doordeweeks: spinaziestamppot met home-made gehaktballen. Als je nog nooit zelf gehaktballen hebt gemaakt, probeer dan eens dit recept: het is heerlijk zoetkruidig door het Chinese 5-spice-poeder.

  • Voor 2 personen
  • Voor omnivoren

Boodschappen

  • 450 gram kruimige aardappelen
  • 450 gram spinazie a la creme
  • 2 eetlepels roomboter
  • 300 gram half-om-half gehakt
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 2 theelepels chinese 5 spice kruiden
  • peper en zout naar smaak
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels bloem

Keukengerei

  • braadpan
  • 2 kookpannen
  • stamppotstamper
  • garde of lepel

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui. Snijd de aardappelen in stukken.
  2. Meng het gehakt met 1 ei, 2 theelepels 5 spice, peper, zout, de helft van de gesnipperde ui en het paneermeel. Kneed dit alles goed elkaar. Splits het gehaktmengsel in 4 porties (kleinere gehaktballen zijn sneller gaar) en draai hier gehaktballen van.
  3. Verhit 1 eetlepel roomboter in een braadpan. Zodra de boter begint te bruisen, voeg je de gehaktballen toe aan de pan. Bak de gehaktballen rondom bruin.
  4. Zet het vuur lager en voeg 200 ml runderbouillon toe aan de pan. Leg het deksel op de pan en braad de gehaktballen in 10-20 minuten gaar.
  5. Ondertussen kan je de aardappelen en spinazie maken. Kook de aardappels in wat water tot ze gaar zijn. Verwarm de spinazie a la creme.
  6. Als de gehaktballen gaat zijn, haal je ze uit de braadpan. Leg ze op een bord en zet apart. Je kan nu de jus gaan maken.
  7. Schraap de aanbaksels met een houten spatel los van de bodem van de braadpan. Voeg 1 eetlepel roomboter toe en verwarm dit. Als de roomboter begint te bruisen, voeg je de andere helft van de ui toe. Bak de ui glazig.
  8. Voeg 2 eetlepels bloem toe aan de ui + roomboter en bak dit een paar minuten. (Dit heet een roux) Als de roux lichtbruin is, voeg je nogmaals 200 ml runderbouillon toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat dit 2-5 minuten flink sudderen. Roer ondertussen stevig met een garde of lepel zodat er een romige, dikke jus ontstaat. Als het geheel te dik wordt, kan je nog 100 ml extra bouillon toevoegen.
  9. Stamp de gekookte aardappelen met de spinazie a la creme, en serveer de stamppot met de gehaktballen en jus. Enjoy!