Moussaka zonder vlees met gegrilde aubergine, aardappel, tomatensaus en kaassaus. Comfortfood ten top.

  • Voor 2 personen.
  • Bevat geen vlees maar wel room, dus dit recept is geschikt voor omnivoren en vegetariers.

Boodschappen

  • 1 aubergine
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • 300 gram aardappels of aardappelschijfjes
  • 200 ml kookroom
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • Klein beetje roomboter
  • Peper, zout, oregano

Keukengerei

  • Grill, grillpan of koekenpan voor de aubergine
  • Klein pannetje voor de tomatensaus
  • Klein kommetje voor de kaassaus
  • Indien je losse aardappels hebt:
    Schilmesje + pan om aardappels in te koken
  • Ovenschaal ter grootte van een cakevorm
  • Oven

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de aardappels en snijd in plakken van 1 cm dik.
  3. Kook de plakken aardappels tot ze halfgaar zijn.
    Vastkokende aardappels: 15-20 mins, kruimige aardappelen: 10 minuten
  4. Snijd de aubergine in plakken van 1 cm dik.
  5. Grill de plakken aubergine 8 minuten (halverwege omkeren).
    Als je geen grillpan of ovengrill hebt kan je ze in (weinig!) olijfolie bakken tot ze gaar zijn.
  6. Maak in een sauspannetje de tomatensaus warm en breng op smaak met peper, zout en oregano.
  7. Meng de geraspte oude kaas door de kookroom.
  8. Vet de ovenschaal in met roomboter.
  9. Verdeel de helft van de aardappelplakken over de bodem van de schaal. Schep daarbovenop een deel tomatensaus, dan de aubergine, dan kaassaus. Deze lagen afwisselen tot de schaal vol is of de ingredienten op zijn.
  10. Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven.