Tiramisu
Klassieke tiramisu. Door de opgeklopte eiwitten is dit een heerlijk luchtig toetje.
- Geschikt voor omnivoren en vegetariers.
- Dit gerecht bevat rauw ei en is daarom niet geschikt voor zwangere vrouwen, ouderen en jonge kinderen.
- Maakt ongeveer 12 porties.
- Bron: dit is een uitgebreidere versie van het recept uit De Zilveren Lepel
Boodschappen
- 5 eidooiers
- 3 eiwitten
- 500 gram mascarpone
- 125 gram rietsuiker
- 1 pak lange vingers
- cacaopoeder
- 185 ml espresso
- 8 eetlepels hazelnoten- of amandellikeur
Keukengerei
- Grote schaal voor de tiramisu
- Elektrische mixer/klopper
- Brandschone mixbeker of schaal voor het kloppen van de eiwitten
- Mengkom voor de mascarpone
Bereidingswijze
- Meng de eierdooiers met 100 gram suiker en de eierdooiers in een mengkom. Klop met de mixer om te zorgen dat er geen klontjes meer in zitten.
- Klop de eiwitten samen met 25 gram suiker stijf in een hele schone schaal. Let op: als er vet bij de eiwitten komt, kan je ze niet meer opkloppen!
- Schep het opgeklopte eiwit voorzichtig door het mascarponemengsel heen.
- Meng likeur door de koffie.
- Doop de lange vingers een voor een in de koffie en bekleed hiermee de bodem van de tiramisu-schaal. Schep daarna een laag mascarpone over de lange vingers en bestuif het geheel met cacaopoeder.
- Herhaal dit tot de lange vingers en het mascarponemengsel op zijn. Eindig met een laag cacao.
- Zet de schaal met tiramisu minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.