Pasta bolognese
Bolognesesaus zoals mijn vader ik het maak.
- Voor omnivoren. Als je gehackt van De Vegetarische Slager gebruikt (of andere gehaktachtige vleesvervangers), is het ook geschikt voor vegetariërs.
- Voor 4 personen.
- Bron: dit is het recept voor spaghetti bolognese zoals ik het van mijn vader heb geleerd. Je kan ook duurdere basissauzen gebruiken (i.p.v. Heinz) of beginnen met een zoals Janneke Vreugdenhil.
Boodschappen
- olijfolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 350 gram gehakt
- 1 rode paprika
- 1 pak Heinz gezeefde tomaten
- 400 gram pasta (en gebruik alsjeblieft geen Grand’Italia pasta, maar speltpasta of pasta van Garo falo of DeCecco)
- zwarte peper, oregano, paprikapoeder, chilipoeder, kerriepoeder
Keukengerei
- Grote pan voor de pastasaus
- middelgrote pan om de pasta in te koken
Bereidingswijze
- Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en fruit dit in wat olijfolie in de grote pan.
- Doe het gehakt in de pan, zet het vuur wat hoger en bak het gehakt rul. Als je vegetarisch gehackt gebruikt, voeg het dan later toe, tegelijk met de tomatensaus. Vega-gehackt hoeft alleen maar opgewarmt te worden.
- Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes. Voeg de paprika toe aan de pan en bak kort mee. (Ik vind knapperige paprika het lekkerst. Je kan de paprika ook wat langer bakken: dan wordt ze zachter en zoeter.)
- Zet de pasta op in de kleinere pan met ruim water en een eetlepel olijfolie. Houd je vooral niet aan de kooktijden op het pak — meestal klopt er niets van. Proef gewoon af en toe een sliertje om te bepalen of het al gaar is.
- Knip het pak gezeefde tomaten open en schenk de saus in de pan. Roer het gehakt goed door de saus. Zet het vuur iets lager en leg bij voorkeur een deksel op de pan: de saus kan flink spetteren.
- Breng de saus op smaak met peper, oregano, paprikapoeder, chilipoeder en kerriepoeder. Mijn vader doet zelfs curry (je weet wel, gekruide ketchup) in de saus.
- Giet de pasta af als ze gaar is. Serveer de pasta en de saus apart als je spaghetti gebruikt. Als je een kleine pastasoort hebt genomen, kan je ‘t ook door de saus roeren (al moet je pan dan wel groot genoeg zijn).
Serveersuggesties
Serveer met geraspte oude kaas, olijven, blaadjes basilicum, parmezaan, nog meer lekkere olijfolie, rode wijn en goed gezelschap.