Mijn favoriete risotto-recept. Door de citroen en de knapperige asperges is dit een echte lente-risotto. Probeer in de koudere maanden het broertje van dit gerecht: de bospaddestoelenrisotto!

groene asperges

Boodschappen

  • 2 eetlepels lekkere olijfolie
  • 1 ui
  • 400 gram risottorijst
  • 250 ml glas witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 schaal aspergepuntjes
  • 1 citroen
  • 50 gram geraspte pecorino
  • 25 gram roomboter
  • tijm, munt, zwarte peper

Keukengerei

  • Grote braadpan voor de risotto
  • Een klein pannetje voor de bouillon
  • Rasp voor de kaas en de citroen
  • Soeplepel

Bereidingswijze

  1. Rasp de citroen. Als je hele asperges gebruikt, snijd dan de houtige onderkant er vanaf, snijd de asperges in stukken van 4 cm en blancheer deze kort in kokend water.
  2. Hak de ui fijn. Verwarm de olie in de braadpan, bak het uitje glazig en voeg daarna de risottorijst toe. Schep de rijst door de pan en zorg dat alle korrels bedekt zijn met olie.
  3. Blus de rijst af met de witte wijn. Blijf goed roeren om te voorkomen dat de korrels aan de bodem van de pan blijven plakken.
  4. Als de wijn grotendeels is opgenomen door de rijst, voeg dan soeplepel voor soeplepel de groentebouillon toe, tot de rijstkorrels zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  5. Voeg de asperges, citroenrasp, citroensap, pecorino en roomboter toe en roer alles door elkaar. Verwarm alles nog een paar minuten.
  6. Breng alles op smaak met (verse) munt, tijm en zwarte peper.