Paddestoelen-notenpaté
Een goddelijk gerecht voor vegetariërs en omnivoren. Feestelijk en lekker! Goed geschikt als vegetarisch hoofdgerecht van het kerstdiner. Als je de paté laat afkoelen en in plakken snijd, heb je heerlijke vegaburgers.
- Voor vier personen.
- Bron: het traditionele kerstdiner van Vegatopia.
Boodschappen
- ongeveer 400 gram paddestoelen
(ik gebruikte 250 gram champignons en 200 gram oesterzwammen) - 150 gram cashewnoten
- olijfolie
- 150 gram kaas, verkruimeld of geraspt
(ik gebruike 75 gram Bettine geitenkaas met honing en 75 gram Old Amsterdam) - 1 winterpeen
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel rozemarijn
- 1 theelepel peterselie
- zout en peper naar smaak
- (optioneel) worchestersauce
Keukengerei
- Oven
- Keukenmachine voor het malen van de cashewnoten
- Pan voor het bakken van de champignons en ui
- Beslagkom of bak voor het maken van het noten-paddestoelen-mengsel
- Ovenschaal of cakevorm of terrine van ongeveer 1 liter
- Koksmes, etc.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de rode uien heel fijn en bak in wat olie. Voeg daarna de fijngesneden paddestoelen toe en bak tot de paddestoelen vocht beginnen af te geven. Knijp de knoflook uit boven de pan en bak even mee. Breng het geheel op smaak met tijm en rozemarijn en eventueel de worchestersauce.
- Maak de wortel schoon en rasp deze grof. Meng in een beslagkom de eieren, geraspte wortel, verkruimelde of geschaafde kaas en peterselie.
- Maal de cashewnoten grof in een keukenmachine. Houd twee handen gehakte cashewnoten apart en meng de rest met het ei-wortel-mengsel.
- Meng de champignons met het ei-mengsel en breng op smaak met peper en zout.
- Vet de ovenschaal in met olie. Beleg de bodem van de schaal met de achtergehouden cashewnoot-kruimels. Schenk tenslotte met beslag in de ovenschaal. Duw het mengsel goed aan en strijk het glad.
- Bak de paté gaar in 45 minuten. Serveer warm of koud. Dit is heel lekker met gestoofde worteltjes in honingsaus en aardappel-knolselderij-puree.
Noot: Als je de paté laat afkoelen kan je er mooie plakken van snijden.